Numan Kurtulmuş’tan ‘Öcalan’ açıklaması: Bir el silahta, bir el sandıkta siyaset yapılmaz
TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Brezilya’daki G20 (P20) parlamento başkanları zirvesinden dönüşünde uçakta gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Kurtulmuş, zirvede işgalci İsrail’in Birleşmiş Milletler (BM) üyeliğinin askıya alınmasının önerildiğini belirterek, BM ve diğer kuruluşların uluslararası kuruluşların bunu yapamaması nedeniyle acilen yeni bir küresel, siyasi ve mali mimariye ihtiyaç duyulduğunu söyledi. Siyasi ve mali sorunlara çözüm üretir. Mali eşitsizlikler ve adaletsizlikler barışı, istikrarı ve güvenliği garanti edemez. Bunun gerekli olduğunu ve bu konuda gerekli önlemlerin alınması gerektiğini belirtti.
Kurtulmuş, zirvenin ortak açıklamasında Ortadoğu ve Gazze ile ilgili bir paragrafa yer verilmesini istediklerini ancak bazı üye ülkelerin itirazları nedeniyle bunun gerçekleşmediğini anlattı. Kurtulmuş, Brezilya Temsilciler Meclisi Başkanlığı’nda yapılan açıklamada, bazı üye ülkelerin Orta Doğu’daki gelişmeler, Gazze ve Lübnan’daki vahşet konusunda görüş belirttiklerini, diğer ülkelerin ise bu tür konuların taslakta yer almaması gerektiğini belirttiklerini ifade etti. P20.
KURTARAN ÜLKELERİN TUTUMLARI DEĞERLENDİRİLİYOR
Bir gazeteci şu soruyu sordu: “Uluslararası kamuoyunun Filistin’e yönelik tutumunu nasıl görüyorsunuz?” Kurtulmuş, katıldığı uluslararası toplantılarda çoğu ülkenin “İsrail’den çok İsrail yanlısı” davrandığını, ancak İsrail’in katliamlarının sürdürülemez bir noktaya gelmesinden sonra çoğu ülkenin hem kendi hem de kendi kamuoyunun tepkileri nedeniyle İsrail saldırganlığını açıkça savunamadığını kaydetti. fikir. dünya kamuoyu.
“BİRÇOK ÜLKE ARTIK İTİRAZLARINI DAHA GÜÇLÜ BİR ŞEKİLDE YÜKSELTMEYE BAŞLIYOR”
Bu gelişmenin önemine vurgu yapan Kurtulmuş, şöyle konuştu: “Artık birçok ülke itirazlarını daha yüksek sesle dile getirmeye başladı. Türkiye’den sonra konuşan İtalya ve Endonezya parlamento başkanları da bizim söylemimizle az çok örtüşen konuları dile getirdiler. Özellikle ‘ dünya beşten büyüktür’ ve ‘Yeni bir dünya yaratılmalıdır’. “‘Dünyada yeni bir siyasal mimariye ihtiyaç var’ tezlerimizi dile getirdiğimizde çok daha fazla dinlendiğimizi, çok daha fazla haklar verildiğini görüyoruz. Bu sevindirici bir gelişme.” dedi.
“ABD’DE BİNLERCE FETÖ’LÜ HALA ONARIM YAPIYOR”
Kurtulmuş, ABD’nin 47. başkanı seçilen Donald Trump’ın yeni görev süresinin artıları ve eksileri sorulduğunda şu cevabı verdi:
“Amerika’nın önümüzdeki dönemde özellikle Orta Doğu siyasetindeki tavrı Türk-Amerikan ilişkilerini doğrudan etkileyecek. Öyle görünüyor ki ABD, Trump’ın ilk başkanlık döneminin sonunda açıkladığı gibi Ortadoğu’daki varlığını azaltmak istiyor. Orta Doğu”. mümkün olduğunca doğuya yönelin ve Uzakdoğu’ya odaklanın. Bence Amerikalıların karar vermesi gereken temel sorulardan biri, bölgedeki en büyük ikinci NATO ordusuna sahip olan ve büyümekle birlikte önemli bir orduya sahip olan Türkiye ile işbirliği yapıp yapmayacakları. ABD ile ilişkiler uzun yıllardır kötüye mi gidiyor yoksa bölgedeki bazı terör örgütlerine destek vermeye devam mı edecekler? Aramızdaki ilişkiyi belirleyecek temel nokta budur. FETÖ elebaşının ölümünün ardından ortaya çıkan görüntüler, FETÖ’ye ilişkin kaygılarımızın ne kadar haklı olduğunu ortaya koydu. Binlerce FETÖ’cünün hâlâ ABD’ye sığınıp faaliyetlerini rahatça yürütüp yürütemeyeceği, Türkiye açısından öncelikli bir güvenlik kaygısı. “ABD’nin yeni yönetimi bu konulara dikkat ederse Türkiye’nin yeni yönetimle ilişkisi çok daha kolay olur.”
Kurtulmuş, ABD’nin Afganistan’dan alelacele çekilmesiyle Amerikan ve dünya siyasetinde yeni bir dönemin başladığını, dünyayı sadece Amerika odaklı okuma döneminin geride kaldığını ve çok kutupluluk döneminin başladığını ifade etti.
“TÜRKİYE’DE TERÖRÜ ORTADAN KALDIRMAK İÇİN HER TÜRLÜ ÇABAYI YAPACAĞIZ”
Kurtulmuş, yeni anayasa tartışmalarına ilişkin sorulara yanıt olarak şu açıklamalarda bulundu:
“Anayasa müzakereleri çok zor bir süreç. Bunu başından beri biliyoruz. Ama imkansız değil. Hatta tam tersine bu Parlamentonun çok daha yetkin olduğunu ve Anayasa yapmaya çok daha yakın olduğunu düşünüyorum. Çünkü bu Çok zor bir süreç, temsil gücü çok yüksek, halk oylarının yüzde 95’i Meclis’te temsil ediliyor, 14 siyasi parti var, 6’sının Meclis’te grubu var, partilerin monolog olduğu, çok sesliliğin olduğu bir parlamentomuz var. Müzakere yöntemlerini önyargısız, iyi belirleyin: ‘Kapıyı istemiyorum. ‘Kapayacağım’ demeden konu ele alınırsa sonuç alınabileceğini düşünüyorum.”
KURTULMUŞ, BAHÇELİ’NİN ÖCALAN’A ÇAĞRISINI DEĞERLENDİRDİ: BİR EL SİLAHTA, BİR EL ALANDA SİYASET YOKTUR
Kurtulmuş, MHP Genel Başkanı Bahçeli’nin “Terör örgütü elebaşı Abdullah Öcalan’ın DEM parti meclis grubu toplantısında konuşarak terörün tamamen bittiğini, PKK’nın ortadan kaldırıldığını ilan etmesi gerekir” önerisine ilişkin soruya şu yanıtı verdi:
“Emperyalizmin hedefi çok açık. Türk’ü, Kürt’ü, Arap’ı, Fars’ı, Şii’yi, Sünni’yi sevmiyorlar… Böl-yönet politikalarını ellerinden geldiğince gruplarla yürütmeye çalışıyorlar. Oynanan oyunda bizim görevimiz bölgedeki bölünmeleri, farklılıkları ortadan kaldırmaktır. Amaç çatışmaları artırıcı söylemler ve politikalar üretmek değil, tam tersine işbirliğini, dayanışmayı, dostluğu artırmaktır. Irak’ın işgaliyle artan terörden önceki dönemde çok büyük bedeller ödemiş bir ülkeyiz. Elbette siyasetin önemli görevlerinden biri de topraklarımızda terörü ortadan kaldırmaktır. Emperyalizmin kurbanı olma kararıyla ya da hep birlikte demokratik yöntemlerle Türkiye’de terörün ortadan kaldırılması için gerekli süreçler çerçevesinde her türlü çabayı göstereceğiz.
Bir eliniz silahta, bir eliniz sandıktayken siyaset yapamazsınız. Siyaset, sandık dışında hiçbir şeye dokunmamalı, milli iradenin dışında hiçbir iradeden emir ve talimat almamalı, onların yönlendirmesiyle hareket etmemelidir. Bu konuda alınacak tedbirler Türkiye’ye güven verecektir. Bütün bu müzakerelerin yapılacağı yer, milli iradenin tecelli yeri olan Türkiye Büyük Millet Meclisi’dir. İnşallah terörün konuşulmayacağı, terörün biteceği bir döneme gireceğiz. “Millet olarak çok büyük bedeller ödedik, artık yeter”
“Türkiye’nin şu anda erken seçim gündemi yok”
Kurtulmuş, erken seçim konusuna ilişkin ise şunları söyledi: “Türkiye’nin şu anda bir erken seçim programı yok. Oluşturulmamış bir program hakkında konuşmanın, siyasi tartışma yapmanın pek bir anlamı olmadığını düşünüyorum. Türkiye’de parlamentonun Seçildi ve 2028’e kadar görevde. Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “2028’e kadar görevde kalacak. Bu, milletin verdiği ve yüklediği sorumluluktur” değerlendirmesini yaptı.