Bakan Kacır, Dokap Eylem Planını duyurdu … 394 milyar lira devredilecek

Sanayi Bakanı ve Mehmet Fatih Kacır Teknolojisi, Yeni Eylem Planı “158 proje döneminde uygulanacak 2024-2028 döneminde” Karadeniz Dokap (Dokap) 394 milyar kaynak aktaracak.
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından düzenlenen Başkan Yardımcısı Cevdet Yulmaz’ın katılımıyla Giresun’da “Dokap Eylem Planı Bilgi ve Danışma Toplantısı” yapıldı.
Kacir, buradaki konuşmasında, Türkiye’nin üretim gücünün, güçlü ve dinamik şehirlerle çalışma, ihracat ve yenilikçi potansiyelin daha da ilerlemeye kararlı olduğunu söyledi.
Dokap bölgesinin tarihi ipek yolunun önemli liman merkezlerinden biri olan Karadeniz Havzası ve Kafkasya dünyanın kapısıdır ve bu alandaki sayıyı son 22 yılda 20’den 39’a çıkardıklarının altını çizmiştir ve Dokap eyaletlerinde 19 yeni Oiz oluşturur.
Oizs’teki 80 bin vatandaşa iş sağladıklarını vurgulayan Kacır, aşağıdaki bilgileri paylaştı:
“Yatırım teşvik sistemimizle 562 milyar lira yatırım miktarıyla 5 bin 849 yatırım destekledik ve 174 bin vatandaş için bir ekmek kapısı olacağız. Dokap eyaletlerinde 947 yıllık 947 projenin geliştirilmesinde 6 Tecnopark ve 13 araştırma ve geliştirme merkezi kurduk.
“23 bin 250 hektarlık tarım alanını rehabilite ettik”
Bitkisel üretim altyapılarının 8 bin 800 programı ile kapanış bahçeleri olarak görevlendirilmesi ile 120 hizmetçi çürüme ve 6 soğuk hava mağazasının geliştirilmesi.
Tıbbi ve aromatik bitkilerin yetiştirilmesinde küresel bir marka olmayı hedefledikleri bölgede Kacır, mavi yenen, yayla kekik, rosership, tarhun ve kızılcık gibi önde gelen ürünlerde test bahçeleri oluşturduğunu söyledi: aşağıdaki ifadeleri kullandılar:
“Sığır Altyapı Programının geliştirilmesinin bir parçası olarak, 15 kesim, 8 hayvan pazarı ve 15 bin ton kapasiteye sahip 32 süt toplama merkezini destekledik. Yeşil yolun yolunda açık yolda arıcılık desteklemek için bal ambalajı için 8 yapı kurduk.
Sosyal projeler uygulandı
Bölgede sürdürülebilir turistik yer alanları oluşturmak için Kacır, 134 hektarlık 134 hektarlık alanda turizm alanında planlama ve altyapı çalışmalarını destekleyerek ulusal ekonomiye yol açtıklarını vurguladı.
Doğu Karadeniz’in tüm değerlerini belirlemek ve korumak ve ekonomiye getirmek için yaratılan “envanter projesi” nin altını çizen Kacır, 5 bin 967 kültür ve 741 doğal faaliyet kaydettiğini vurguladı. Merkezle birlikte, kadınların ve gençlerin ekonomik ve sosyal yaşamlara katılımını destekledik. “Dedi.
Öncelikler il bazında belirlendi
Kacır, Samsun ve Trabzon’da su ürünleri yetiştiriciliği için başvurular uygulayacaklarını vurguladı ve şunları söyledi:
“Samsun’un sotto -tıbbi endüstrisi, savunma, makineleri ve otomotivi sektörleri, Trabzon’daki deniz inşaat endüstrisinin sektörlerindeki önceliğimiz olacak. Kapılarımızı artırmak için altyapı ve üstyapı geliştirerek lojistik bağlantıları iyileştireceğiz. Tokat’a eklenen gıda ürünlerinin üretimi üzerine.
Kacir, su ve apikültür ürünleri için işleme faaliyetleri Artvin, Amasya’nın imalat endüstrisindeki madencilik kaynakları öncelikler arasında olacaktır.
Kırsal ekonominin Bayburt ve Gümishanane’deki güçlendirilmesi, yeraltı kaynaklarının gerçek değerlendirilmesi ve turist potansiyelinin aktivasyonu, “Tahıl ve yem bitkilerinin üretiminde, çalışmanın çalışmasının değerlendirilmesine bağlı depolama alanı ile tahıl ve yem bitkilerinin üretilmesinde uygulanacak”. dedi.
“Tarımsal sulamada etkili bir yönetim programı görevlendirilecek”
Yenilikçi, kapsayıcı ve uzun vadeli bir planlama yaklaşımı ile hazırlanan Dokap Eylem Planının altını çizerek, bölgenin rekabet gücünü artırmak ve yerel potansiyeli en yüksek seviyelerde değerlendirmek için orijinal ve bütünsel bir yol haritası sunduğunu ve şunları söyledi:
“Planda, bir Dokap bölgesi vizyonunu, yeşile seyahatin merkezinde turizmin geliştiği nitelikli tarım ve mavi ekonomi ile sürdürülebilir ve büyüyen bir kalkınma yaklaşımına sahip olarak uygulayacağız. Bölgemizin çok boyutlu gelişimini arttırmak için 4 dönüşüm programını belirledik.
30.3 Mlyar lias türü
Bölgedeki bal üretiminin 26 bin tondan 31 bin 500 tona yükseleceğini ifade eden Kacır, su ürünleri yetiştiriciliği, deniz turizmi ve kıyı, deniz taşımacılığı ve deniz inşaatı gibi Karadeniz’e doğrudan bağlı ekonomik potansiyeli aktive edeceklerini söyledi.
KaCIR, söz konusu programla birlikte, etkili bir dönüşüm sağlamayı amaçladıklarını vurgulayarak koruma kullanımı alanında koruma kullanımı alanında “mavi ekonomi”, aşağıdaki ifadeleri söyledi:
“13.5 milyar bütçe lira” Mavi Ekonomi Gelir Programı “2028 yılı sonuna ulaşın, 77 bin tonluk üretim ev sularında, ülkelerin sayısını artırmak için ülkelerin su ürünleri yetiştiriciliğinin ihracatı sayısı. Bölgemiz için 3 yeni kıyı turizmi varış alanı, bölgemiz için 30,3 milyar lira aktarmayı hedefliyoruz.
158 proje için 394 milyar lira kaynağı
Yeşil Yol Projesi’nin 2028’in sonunda çalışmalarıyla sonuçlandırılacağını beyan eden Kacır, aşağıdaki bilgileri paylaştı:
Diyerek şöyle devam etti: “Turist sayısını bölgeyi 2,8 milyondan 4.5 milyona çıkarmayı ve gece sayısını 4.9 milyondan 9 milyona çıkarmayı planlıyoruz. Dokap Eylem Planının bir parçası olarak, 5 yıl içinde uygulanacak 158 proje için 394 milyar lira aktaracağız. Bölgede, kalkınma aralarımıza kararlılıkla devam edeceğiz ve bölgemize devam edeceğiz.”
Kacır, bölgesel kalkınmaya yeni bir ivme kazandıracak ve mevcut kazançları daha da getirecek projeleri içeren Dokap, DAP, DAP, GAP ve KOP eylem planlarının 7 Mart’ta Başkan Recep Tayyip Erdoğan tarafından yürürlüğe girdiğini de sözlerine ekledi.