“40 milyon insan hayatını kaybedecek” Dünyayı korkutan uyarı: Hiçbir ilaç çare olmayacak
Pandemi sonrası dünyada yaşanan gelişmeler ve sağlık uyarıları herkes tarafından yakından takip edilirken, bilim insanlarının bazı uyarıları endişe yaratıyor. Son olarak yapılan bir çalışmanın sonucu, yakın gelecek için bir kez daha endişe verici bir tablo çizdi. Araştırmalara göre antibiyotiğe dirençli bakteriler tehlikeli derecede güçlendi. Bilim insanları, 2050 yılına kadar yaklaşık 40 milyon insanın hastane mikropları olarak da bilinen bakterilerden öleceğini öngörüyor.
NTV’de yer alan habere göre; Süper bakteri krizi kötüleşiyor. 2050 yılına gelindiğinde yaklaşık 40 milyon insan hiçbir ilacın işe yaramaması nedeniyle ölecek. Onlarca ülkeden mikrobiyoloji uzmanlarından oluşan araştırma ekibi, 204 ülkedeki hastaların 30 yıllık tıbbi kayıtlarını inceledi.
“25 YILDA VAKALAR YÜZDE 70 ARTACAK”
70 yaş üstü hastalarda antibiyotiğe dirençli bakterilere bağlı ölümlerin yüzde 80 oranında arttığı tespit edildi. Lancet dergisinde yayınlanan çalışma, önümüzdeki 25 yıl içinde antibiyotiğe dirençli enfeksiyonların sayısının %70 oranında artacağının altını çiziyor. Bu da bilinen tüm ilaç ve antibiyotiklerin kullanılması halinde bile 39 milyon kişinin öleceği anlamına geliyor.
Antibiyotiklere karşı en fazla direnç geliştiren bakterinin MRSA olarak da bilinen Staphylococcus aureus olduğu ve bu enfeksiyona bağlı ölümlerin 1991 ile 2021 yılları arasında iki kattan fazla artarak 130 bini aştığı belirtiliyor. Özellikle yoğun bakım hastalarında kan zehirlenmesi ve hatta ölüm gibi ciddi komplikasyonlara neden olabilen bu bakterilerin, en güçlü antibiyotiklerle dahi zorlukla yok edilebildiği belirtiliyor.
YARARLANMAYAN ANTİBİYOTİK KULLANMANIN TEHLİKESİ
Gereksiz antibiyotik kullanımının bakteriyel direnci hızlandırdığı bilinmektedir. Bilim insanları, antibiyotiğe dirençli bakterilerin güçlenmesi nedeniyle en basit enfeksiyonların bile gelecekte ölümcül olabileceği konusunda uyarıyor.